Cum cumperi bitcoin și alte monede virtuale în România?

Ca să cumperi o monedă virtuală ai nevoie de un exchange. Acesta reprezintă o casă de schimb unde poți transfera o monedă fizică (RON, EUR, USD etc.) și o poți înlocui cu una virtuală.

Cum să găsești și să alegi un exchange de monede virtuale?

În tentativa mea de a găsi un exchange, principalul criteriu a fost să aibă sediul în România. Sunt mai multe motive care m-au întreptat către această direcție. În primul rând, am vrut să pot investi direct lei românești ca să nu fiu nevoit să mai schimb în euro sau dolari și să mai pierd bani la conversie. Apoi mă ajută mult faptul că suportul este oferit în limba română si engleză. Nu m-ar deranja ca suportul să fie doar în engleză, dar veți descoperi că există exchange-uri care nu stăpânesc foarte bine nici limba engleză. Iar asta îngreunează comunicația. Și încă un motiv minor a fost că îmi face plăcere să susțin firmele românești.

Dar mai sunt și alte criterii care pe mine m-au influențat mai puțin, dar pe care le-ați putea considera importante.

Anonimitate: sunt mulți care preferă să se ascundă în spatele unei adrese criptografice atunci când tranzacționează monede virtuale. Pe de o parte înțeleg această cerință pentru că vine ca o proprietate naturală a internetului care ne oferă deja anonimitate. Dar sunt și conștient că investițiile trebuie verificate pentru a nu sta în spatele unor fapte penale. Și, atât timp cât toate tranzacțiile mele în monede virtuale sunt curate, nu am niciun motiv să mă ascund.

Plata cu cardul: acest aspect intră la capitolul simplitate de utilizare și este ușor de înțeles de ce îl vânează atât de mulți. Ne-am obișnuit că totul să se facă foarte ușor și repede, iar plata cu cardul ne ajută în acest sens. Este un criteriu care mi-a influențat și mie alegerea, însă nu decisiv. În final, un transfer bancar nu este cu mult mai complicat (dacă aveți online banking) și nici nu durează mai mult să se efectueze.

Portofel integrat: dacă exchange-ul preferat oferă să vă stocheze monedele virtuale, s-ar putea să vă surâdă ideea. Și asta chiar ar putea ajuta într-o anumită măsură pentru că nu vă mai revine sarcina de a proteja datele. Dar aceasta calitate necesită atenție pentru a nu câștiga simplitate și a pierde la capitolul securitate. În general fondurile pe care le poți gestiona singur sunt mai sigure sau măcar așa par.

Vechime pe piață: acesta este un criteriu pe care unii îl omit deși ar trebui să se regăsească între cele importante. Vechimea unui exchange se traduce în stabilitatea companiei. Iar acest lucru devine esențial în special dacă alegeți să vă păstrați fondurile în portofelul exchange-ului. Asta ca să evitați situația în care descoperiți într-o dimineață că nu mai puteți accesa website-ul.

Ce exchange-uri de monede virtuale există în România?

Personal le-aș recomanda pe următoarele (chiar în această ordine), dar vă recomand să faceți propriile verificări. Există posibilitatea ca, în timp, ce am scris mai jos să nu mai coincidă cu realitatea.

Coinflux

+ acceptă RON, suport în limba română, portofoliu de 4 monede virtuale (BTC, LTC, ETH, ETC), nu există taxe pentru depunere și retragere

- verificarea cărții de identitate / buletin

Update: începând cu 22.03.2018, Coinflux nu mai acceptă RON pentru depuneri sau retrageri.

Bitcoin România

+ acceptă RON, suport în limba română

- verificarea cărții de identitate / buletin

Coinmama

+ acceptă orice monedă fizică, plată cu cardul

- taxe mari

Kraken

+ taxe mici, nu există taxe pentru depunere și retragere

- verificarea cărții de identitate / buletin, dificil de folosit pentru cei fără experiență

După cum reiese din cele descrise, anonimitatea vine la pachet cu niște taxe crescute, așa că este foarte important să știți de la început ce vă doriți de la un exchange.

Comentarii

Annibype
Symptoms obesity. Piles rheumatism acne: grapes tomato cucumber carrot potato and spinach. Psoriatic arthritis chest X ray osteo treatment hip pain... brain anoxia prognosis Christiana care health system wins 2018 ancc magnet prize anxiety attack
Yollotup
Net income and earnings before interest, taxes, depreciation and amortization ( EBITDA ) for the second quarters of fiscal 2018 and 2017 included craft beers Fleishmanhillard appoints janise murphy chief practice officer lafayette la gas prices
Yollotup
Neither the Tru-Shot nor the Accu-Strut 2 clamp versions need to dimple the gas block to hold them in place because the 2 clamps support both ends of the aptitude area Isabela ocean front luxury condo - homeaway gas constant for air